Panning

Met panning creëer je de perceptie dat je onderwerp veel snelheid heeft ten opzichte van zijn omgeving. Ondanks dat een foto slechts een momentopname is kan je met motion blur spectaculaire beelden vol beweging maken. In dit artikel ontdek je wat pannen precies is, hoe je het toepast, welke sluitertijd je nodig hebt en wat je verder kunt doen om te experimenteren met deze fascinerende techniek.

Wat is panning?

Pannen is een techniek waarbij je de camera meetrekt in dezelfde snelheid als een bewegend onderwerp. Hierdoor wordt het onderwerp zo scherp mogelijk weergegeven en ontstaat er bewegingsonscherpte in de achtergrond. Hoe sneller het onderwerp beweegt des te groter het creatieve effect is.

panning

Ondanks dat panning vooral bekend is van de autosport hoef je niet naar een racecircuit om hier zelf mee aan de slag te gaan. De perfecte onderwerpen voor deze techniek liggen op straat voor het oprapen. Een metro, fietser, auto, motor of een trein zijn allemaal ideale onderwerpen waarbij je met deze creatieve fototechniek de snelheid van dit voortuig kunt vastleggen op de gevoelige plaat.

Panning in slechts 6 stappen

  • Sluitertijd: gebruik 1/30 seconde als uitgangspunt en stem dit af op de snelheid
  • Diafragma: is ondergeschikt en in veel gevallen een kleine diafragma opening
  • ISO: als je overdag buiten fotografeert is deze waarschijnlijk ingesteld op 100
  • Autofocus: stel de camera in op continue autofocus
  • Panning: volg het onderwerp al voordat je de foto maakt
  • Objectief: een zoomlens werkt eenvoudiger dan een groothoek

De juiste camera-instellingen

De nadruk bij motion blur ligt op het ontstaan van bewegingsonscherpte op de achtergrond. Dit werkt het eenvoudigst met een snel onderwerp omdat hierbij het verschil in snelheid tot de achtergrond het grootst is. Hiervoor stel je als eerste je de juiste sluitertijd in voor het bewegende onderwerp. Je werkt met een relatief langzame sluitertijd.

Het diafragma is ondergeschikt. Omdat je met een langere belichting werkt heb je een kleine diafragma opening nodig. Wat betekend dat je een hoog diafragma getal moet instellen. Tot slot moet je ook de ISO instellen om een correcte belichting te kunnen maken. Overdag zal je in bijna alle gevallen werken met een ISO 100.

Sluitertijd bij pannen

De sleutel tot een geslaagde panning ligt in de keuze van je sluitertijd. Een te korte sluitertijd maakt het onderwerp misschien te scherp en de achtergrond te stil, terwijl een te lange sluitertijd alles vervaagt. Een goede richtlijn is een sluitertijd tussen 1/30e en 1/125e van een seconde, afhankelijk van de snelheid van het bewegende onderwerp. Hoe sneller het onderwerp, hoe korter de sluitertijd moet zijn om voldoende scherpte te behouden, maar tegelijkertijd die vloeiende beweging vast te leggen.

Altijd scherpe panning foto’s

Autofocus is een camerafunctie die ervoor zorgt dat de cameralens tijdens het fotograferen automatisch scherp stelt op een onderwerp. Er zijn verschillende vormen van autofocus. Welke vorm van autofocus gebruik je bij panning? De beste autofocus voor panning is continue AF (AF-c). Als je fotografeert met Canon dan is dit Servo AF.

Ver voordat je de foto maakt breng je het onderwerp scherp in beeld waarbij je de camera in dezelfde snelheid als het onderwerp meebeweegt. Tijdens het meebewegen zal je camera, zodra je de ontspanknop half indrukt, op het onderwerp scherp blijven stellen dankzij de continue AF instelling. Zodra het onderwerp scherp in beeld is kan de foto worden gemaakt. Let op dat je het onderwerp op dezelfde snelheid moet blijven volgen tijdens het maken van de foto.

Statief

Een nadelig effect bij het gebruik van een relatief langzame sluitertijd is bewegingsonscherpte door het trillen van je handen. Daarom is het aan te raden om bij deze techniek een statief te gebruiken. Zo krijg je alleen de gewenste bewegingsonscherpte.

Objectief

Het objectief wat je gebruikt is sterk van invloed op hoe de foto er uiteindelijk uit komt te zien. Een zoomlens met een bereik van 70-200mm is populaire keuze voor sport en actiebeelden, omdat je het onderwerp op een comfortabele afstand kunt volgen. Met deze lens is de beweging bij het meetrekken van de camera gering omdat het onderwerp ver van je camera verwijderd is. Zodra je gaat fotograferen met een 24mm lens, of zelfs een 16mm groothoek, zal je dichter op je onderwerp moeten staan waardoor je bewegingsuitslag tijdens het meetrekken een stuk groter is. Hierdoor is het makkelijker fotograferen met een zoombereik dan met een groothoek bereik.  

Experimenteren met Panning

Panning is een techniek die vooral goed werkt bij snel bewegende onderwerpen. Denk hierbij aan sporters, voertuigen en dieren. Ga lekker de straat op voor en experimenteer met pannen tijdens het vastleggen van de beweging van mensen in drukke straten, fietsen in een stad of zelfs de werveling van een waterval. Hoe meer je experimenteert, hoe beter je de techniek onder de knie krijgt en ontdekt welke sluitertijden en bewegingen het beste werken voor jouw specifieke situatie.

365 DAGEN PLEZIER MET FOTOGRAFIE

Panning, ook wel motion blur genoemd, is een krachtige techniek die je foto’s tot leven kan brengen door beweging en energie vast te leggen. Of je nu een beginner bent en momenteel de cursus fotografie volgt of al wat ervaring hebt, het beheersen van pannen kan je fotografie naar een hoger niveau tillen. Pak je camera, ga naar buiten en begin met experimenteren. Veel plezier!