Zou jij altijd scherpe foto’s willen maken? Dan is de volgende situatie vast herkenbaar. Met veel plezier ben je aan het fotograferen. Na afloop ben je enorm enthousiast als je denkt aan alles wat je hebt vastgelegd. Zodra je de foto’s op je computer hebt ingeladen en op een groot scherm bekijkt blijkt een groot gedeelte van de foto’s onscherp. Wat een teleurstelling.

Wist je dat veel fotografen hier last van hebben, terwijl dit helemaal niet nodig is?! Met een aantal simpele aanpassingen kun je vanaf vandaag altijd scherpe foto’s maken. In dit artikel krijg je de 9 meest effectieve tips.
Grip op scherpe foto’s maken
De eerste stap om altijd scherpe foto’s te maken is om de camera correct vast te houden. Pak je camera met twee handen vast. De eerste hand aan de zijkant met je vinger op de ontspanknop en de andere hand aan de onderkant van je objectief (lens). Om extra grip te krijgen plaats je beide elle bogen tegen je lichaam of kan je met je schouder tegen een muur steunen. Zorg dat je beide voeten op een stabiele ondergrond staat en verdeel je lichaamsgewicht over beide benen. Met een correcte houding ben je al een stap dichter bij het voorkomen van onscherpe foto’s.

Sluitertijd
Sluitertijd is de tijdsduur waarbinnen de sluiter van je camera openstaat om licht op de censor toe te laten. Dit beïnvloedt de belichting van de foto, maar bepaald ook hoeveel bewegingsonscherpte wordt vastgelegd. Om scherpe foto’s te kunnen maken moet de sluitertijd zijn afgestemd op de snelheid van het onderwerp.
Scherpe foto’s maken met de juiste sluitertijd
Simpel gezegd moet de sluiter kort genoeg opengaan om de snelheid van de beweging te kunnen bevriezen. De juiste snelheid is afhankelijk van de snelheid van wat je gaat fotograferen. Van lopende personen maak je scherpe foto’s door de sluitertijd in te stellen op 1/250s. Dit is echter niet snel genoeg zodra de persoon sneller gaat bewegen en overgaat op rennen. Een rennend persoon fotografeer je met een sluitertijd van 1/1000s. Ontdek in het artikel over sluitertijd wat de beste sluitertijd is voor verschillende bewegingssnelheden.
Onscherpe foto’s door trillen
Gebruik een statief op het moment dat je bewegingsonscherpte door het trillen van je camera niet kunt voorkomen. Onscherpte door trillingen ontstaat zodra je een lange sluitertijd gebruikt. Als basisregel fotografeer ik zonder statief nooit met een langzamere sluitertijd dan 1/125s.

Zodra je onvoldoende licht hebt om met een sluitertijd van minimaal 1/125s te kunnen fotograferen kan je 3 dingen doen. Allereerst kan je de camera op een statief plaatsen om scherpe foto’s te kunnen maken met een lange sluitertijd.
ISO verhogen
Als tweede oplossing verhoog je de ISO-waarde. Hiermee regel je de gevoeligheid van de cameracensor voor licht. Door de ISO te verhogen kan je met weinig licht de sluitertijd snel genoeg houden om trillingen van je handen te voorkomen. Dit kan je niet onbeperkt doen. Bij een te hoge ISO ontstaat er veel ruis waardoor de scherpte van de foto afneemt.
Scherpe foto’s maken met extra licht
De derde oplossing in een situatie met onvoldoende licht is het toevoegen van kunstmatig licht. Dit kan je doen door te flitsen met een reportageflitser. Met een reportageflitser heb je als fotograaf de volledige controle over de hoeveelheid en de richting van het licht. Gebruik een invulflits zodra er te weinig omgevingslicht is om scherpe foto’s te kunnen maken.

Stabilisatie
Veel moderne camera’s en lenzen zijn uitgerust met een functie om het effect van trillingen te verminderen. Check of jouw objectief beschikt over stabilisatie en controleer aan de zijkant van je objectief of dit ook is aangezet.
Diafragma
Het diafragma is de opening in het objectief (lens) van je camera en bepaalt hoeveel licht er op de censor valt.Het is één van de drie elementen van de belichtingsdriehoek die samen de totale belichting van een foto bepalen. Naast de belichting bepaalt het diafragma de scherptediepte van de foto.
Een laag f getal (f/2.0) betekent een grote opening, waardoor meer licht binnenkomt en dit resulteert in een kleine scherptediepte. Deze scherptediepte is voldoende om een scherpe foto te maken van één persoon. Staat er een tweede persoon op een andere afstand van de camera dan is deze onscherp. Om meer scherpte te krijgen in de foto moet je dus een grotere scherptediepte realiseren door het diafragma aan te passen. Een hoog f getal (f/8.0) betekent een kleine diafragma opening wat resulteert in een grotere scherptediepte. Hierdoor is zowel de voorgrond als de achtergrond van de foto scherp.

Kalibreren
Het kalibreren van je camera en objectief kan enorm helpen. Zowel de camera als het objectief kan een fractie afwijken waardoor de combinatie van beide niet op de juiste plek scherpstelt. Zo ontstaat er een afwijking die je kunt verhelpen door de camera en het objectief te kalibreren. Dit kan je zelf doen, maar ook laten doen bij een betere camerawinkel.
Back focus & front focus
Bij een afwijking ontstaat er een back focus als de scherpte net achter het scherpstelpunt ligt. Dit valt vooral op als je fotografeert met een kleine scherptediepte met een klein diafragma (f/2.0) getal. Of de scherpte ligt juist voor het scherpstelpunt en dan wordt deze afwijking front focus genoemd.

Check MF
Dit is de laatste tip om mee af te sluiten. Het klinkt best voor de hand liggend maar het komt vaker voor dan je zou denken. Geregeld help ik cursisten bij de workshop bruidsfotografie met hun noodkreet: “Help mijn foto’s worden niet scherp”. Als we samen de camera checken dan komt het geregeld voor dat het objectief op manuele focus (MF) staat ingesteld. Dit kan je regelen aan de zijkant van het objectief. Hier zit een schuifje wat je kunt schuiven tussen autofocus (AF) en manuele focus (MF). Bij het opbergen van je camera in de cameratas schuift dit knopje menigmaal naar MF.
Altijd scherpe foto’s maken!
Je voorkomt het maken van onscherpe foto’s door een combinatie van bovenstaande tips. Het is een samenwerking tussen de juiste houding, de beste camera-instellingen en degelijke apparatuur. Niets is frustrerender dan onscherpe foto’s die het moment niet hebben vastlegt zoals jij dat had gewild. Met deze tips is dit voorgoed verleden tijd.

365 DAGEN PLEZIER MET FOTOGRAFIE
Geniet elke dag van alles wat fotografie te bieden heeft. In de cursus fotografie word je uitgedaagd met inspirerende fotografie opdrachten om elk belangrijk onderdeel volledig onder te knie te krijgen. Beleef 365 dagen per jaar plezier met fotografie!
Foto scott