Soorten licht in fotografie

De mooiste soorten licht in fotografie

Licht is in fotografie de belangrijkste factor om een vette foto te maken. Met camera-instellingen en compositie valt een foto bij matig licht nog wel wat op te poetsen. Toch worden deze tools overschaduwt door de kracht van fantastisch licht.

Verschillende soorten licht

Licht in fotografie bepaald de sfeer van je foto. Gebruik de juiste lichtvorm om het gewenste gevoel bij je kijker op te wekken want er is niet één soort licht wat altijd het beste werkt. Dit verschilt per situatie.

Dit zijn de 7 allermooiste soorten licht in fotografie met daarbij voorbeeldfoto’s en informatie zodat jij direct aan de slag kunt met fotograferen met het juiste licht.

Hard licht of zacht licht?

Laten we starten bij de vraag of je hard licht of zacht licht wilt op je onderwerp. Direct licht vanaf de lichtbron zorgt voor hard licht wat veel contrast geeft. Foto’s ogen hierdoor ruw en dramatisch. Niet geschikt voor als je een verfijnde sfeer wilt bewerkstelligen. In dit geval kies je liever voor indirect licht wat zacht overkomt. Het gevaar in dit type licht schuilt is dat het vlak en saai over kan komen. De richting van het licht is dus bepalend voor de stemming van de foto.

licht in fotografie
De richting van het licht in fotografie is bepalend voor de stemming van de foto

Diffuus licht

Diffuus licht ontstaat als het licht van de lichtbron niet direct op het onderwerp valt. Zo ontstaat er zacht licht wat ideaal is voor portretfotografie. Het licht wordt namelijk gelijkmatiger verdeeld over het gezicht wat een aangenamer resultaat geeft.

Als het directe zonlicht geblokt wordt door een boom ontstaat er zacht licht. Rond bomen vind je hierdoor de mooiste plekjes voor het maken van portretten. Bij gebrek aan bomen kan je de zon kunstmatig verzachten met een licht diffusor.

diffuus licht in fotografie
Rond bomen vind je de mooiste plekjes voor zacht portretlicht

In een fotostudio gebruikt een fotograaf flitslampen als lichtbron. Om diffuus licht te creëren gebruik je op een studiolamp een softbox. Of je kunt bouncen bij flitsen met een reportageflitser om zacht licht te realiseren.

Hard licht

Hard licht schijnt direct vanaf de lichtbron op een onderwerp. Bijvoorbeeld tijdens een zomerse dag op een strand, rond het middaguur in de volle zon. Het algemene advies is om hard licht te vermijden bij portretfotografie en te wachten tot de zon lager aan de hemel staat.

Echter zijn er momenten waarbij je dit niet kunt ontlopen. Denk maar eens het fotograferen van een bruiloft waarbij het programma van te voren is bepaald. Tijdens de workshop bruidsfotografie leer ik cursisten hoe ze met hard licht om moeten gaan zodat ze toch mooie trouwfoto’s kunnen maken.

hard licht in fotografie
Hard licht zorgt voor drama en legt de nadruk op licht en donker

Hard licht zorgt voor veel contrast in een foto. Er zijn grote verschillen tussen licht en donker en het directe licht zorgt voor donkere schaduwen.

Lichtrichting

Naast dat licht hard of zacht kan zijn is ook de richting waarop het licht op je onderwerp schijnt van belang. In de onderstaande video laat ik de verschillende lichtrichtingen zien.

Frontaal licht in fotografie

Frontaal licht is licht wat recht van voren op het onderwerp valt. Je onderwerp wordt hierdoor vlak belicht. Over het algemeen is dit een tikkeltje saai licht. Frontaal licht in fotografie wordt ook wel Paramount belichting genoemd. Vernoemd naar de beroemde gelijknamige filmstudio uit Hollywood die bekend stond om het veelvuldig gebruik van dit type belichting.

Om dit type licht minder saai te maken plaats je het onderwerp tegen een donkere achtergrond. Je ogen worden namelijk direct getrokken naar het lichtste deel van een foto. Dit is de perfecte plek voor je onderwerp om te stralen.

Om dit te testen kan je naar een foto kijken met halfgesloten ogen. Kijk door je wimpers en je zit direct de lichtste plek van de foto. Gebruik dit testje maar eens op onderstaande foto.  

frontaal licht in fotografie
Bij frontaal licht plaats je het onderwerp tegen een donkere achtergrond

Zijlicht in fotografie

Licht wat vanaf de zijkant komt belicht slechts een deel van je onderwerp. Zo ontstaat er een lichte kant en een donkere kant met schaduw. Bij hard licht is deze overgang heftig en bij zacht licht is dit heel subtiel. De foto’s die je maakt met zijlicht zijn meestal interessanter om naar te kijken dan foto’s met frontaal licht.

Als dit zonnestralen zijn van een laaghangende zon dan ontstaat er strijklicht. Dit zorgt voor een heftig contrast tussen licht en donker. Bij portretfotografie laat je de persoon poseren met het gezicht en lichaam naar de lichtbron. Dit is een slim trucje waardoor een mooi effect ontstaat.

zijlicht in fotografie

Tegenlicht in fotografie

Tegenlicht ontstaat als je tegen het licht in fotografeert. Je onderwerp staat dan tussen jou en de lichtbron in. Bij natuurlijk licht is de zon de lichtbron. Tegenlicht van de zon ontstaat als de zon laag aan de hemel staat. Dit is voornamelijk bij zonsopkomst en zonsondergang en in de wintermaanden is deze periode langer dan in de zomermaanden.

tegenlicht in fotografie
Met tegenlicht kan je de mooiste silhouet foto’s maken

Met tegenlicht fotografie kan je creatieve foto’s maken. Je creëert dan bewust een silhouet door de achtergrond correct te belichten en je onderwerp bewust onder te belichten. De camera legt de donkere kant vast van je onderwerp waardoor je alleen de contouren kunt zien. Zorg ervoor dat uiterlijke kenmerken goed waarneembaar zijn.

Als je bij tegenlicht meer balans wilt tussen de achtergrond en je onderwerp dan doe je dit door met een flitser een invulflits toe te passen. Eerst stel je de camera in zodat de achtergrond correct is belicht. Hierna gebruik je een reportageflitser om het onderwerp te voorzien van flitslicht. Dit kan op de automatische TTL stand maar ook op de manuele flitsstand.

balans in licht fotografie
Bij tegenlicht gebruik je een invulflits om meer balans te krijgen tussen het onderwerp en de achtergrond

Flitslicht

Flitsen met een reportageflitser is een fantastische manier om het eindresultaat te beïnvloeden. Als fotograaf ben je niet meer afhankelijk van de stand van de zon of ander lichtbronnen. Met flitslicht bepaal je zelf de intensiteit en de richting van het licht.

Met off camera flitsen kan je een complete flitsopstelling maken met meerdere flitsers waardoor jij als fotograaf de volledige controle hebt op het eindresultaat. Onderstaande foto is van een wedstrijdzwemmer die in een zwembad is gefotografeerd. Hierbij is een opstelling met 2 flitslampen gebruikt. Een hoofdlicht vanaf de voorkant en een lamp die vanaf de achterkant zorgt voor tegenlicht. Dankzij het tegenlicht zijn de spetters goed zichtbaar.

flitslicht
Met flitslicht heb je de volledige controle over het eindresultaat

OVER DE AUTEUR

Arjan van der Plaat

Ik ben Arjan van der Plaat en sinds 2009 ben ik gespecialiseerd in het fotograferen van bruiloften. Al snel ontdekte ik dat licht in fotografie de allerbelangrijkste factor is om een aansprekende foto te kunnen maken.

Als trouwfotograaf moet je het doen met het type licht wat je voorgeschoteld krijgt. Ook op momenten dat licht van lage kwaliteit is verwacht een bruidspaar mooie trouwfoto’s. Er is geen mogelijkheid om op een andere dag terug te komen. Van deze uitdaging heb ik mijn expertise gemaakt. Inmiddels ben ik expert op het gebied van alle soorten licht in fotografie.

soorten licht expert

Mijn liefde voor fotografie bracht me over de hele wereld. Met als hoogtepunt een trouwceremonie in Zuid-Afrika tussen de olifanten. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 65 internationale prijzen en foto awards mogen winnen. Daarnaast sta ik 4 jaar lang op rij in de top 10 beste trouwfotografen uit Nederland en België, en won ik 3 keer de Bruidsfoto Award die wordt georganiseerd door het magazine Bruid & Bruidegom.

Wil je meer leren over fotografie? Lees dan de vele gratis artikelen op deze website of volg een complete workshop bruidsfotografie of workshop flitsen.