Kan ik niet beter stoppen met fotografie?
Ik staar voor me uit. De gedachten dat ik morgen een fotografie sessie moet gaan vastleggen zuigt alle energie uit me. Een stemmetje in mijn hoofd zegt dat ik de opdracht moet afzeggen. Dit maakt me onzeker. De volgende dag fotografeer ik alsnog de opdracht, die me uiteindelijk enorm veel energie kost. Dit is niet de eerste keer dat ik het gevoel heb dat ik tijdens de fotosessie moet trekken aan een dood paard. Die mensen willen toch zelf op de foto? Waarom verloopt het dan zo stroef? Hoe komt het toch dat het keer op keer zo verloopt?
De enthousiasme waarmee ik 5 jaar terug was begonnen met het fotograferen was omgeslagen in een moedeloos gevoel. Een overweldigende twijfel slaat toe. Ben ik wel goed genoeg als fotograaf? Hoe komt het dat fotografie opdrachten me zoveel energie kosten? Waarom lukt het me niet om inkomen met fotografie te verdienen? Is het niet beter om te stoppen met fotograferen?
De situatie maakte me wanhopig en ik overwoog sterk om te gaan stoppen met fotografie. Ik droomde ervan om meer inkomen te halen uit fotografie. Dat was in 5 jaar tijd nog steeds niet gelukt. Dolgraag wilde ik gaan stoppen mijn baan als docent op een middelbare school. Ondanks dat ik lesgeven fantastisch vind mis ik de mogelijkheid om verder te groeien in het onderwijs. In het strak omlijnde kader van de middelbare school is er geen plek om mijn creativiteit te uiten.
Mijn droom om fulltime fotograaf te worden spat uit elkaar. Blijven werken in een baan waar ik niet echt gelukkig van word lijkt de enige oplossing. Dit werk levert namelijk wel het inkomen op om van te kunnen leven.
Angst om meer klanten te verliezen
Alles veranderde toen ik hulp kreeg van business coach lotte. Ik leerde van haar een aantal enorm waardevolle lessen. Dit was het moment dat ik mijn marketing op orde kreeg en de passie in fotografie weer terug vond. Alles gericht op klanten die precies bij mij passen. Lotte leerde me stap voor stap hoe ik de mensen waar ik energie van krijg effectief kan bereiken.
Het was super beangstigend om met een nieuw marketingplan te gaan werken. Zou dit wel lukken? Voelen mensen zich wel aangesproken? Is dit het juiste type klant? Sluit ik nu niet heel veel potentiële klanten uit? Als ik realistisch was had ik niet veel te verliezen. In de eerste 5 jaar was de omzet per jaar namelijk niet hoger dan 10.000,- euro. Ik kon me toen absoluut nog niet voorstellen dat de omzet van mijn bedrijf zou groeien tot ruim 100.000,- euro per jaar.
Boostclass helpt je verder groeien
We zijn er voor jou
Onze missie is om fotografen te helpen om op een eigen manier succesvol te zijn door het toegankelijk maken van complexe bedrijfskundige methodes en marketing. Je bent het waard om te kunnen zijn wie je bent, je volledige potentieel te benutten, en vol zelfvertrouwen door het leven te gaan. Wij helpen je graag groeien als ondernemer. Dit doen we door onze bedrijfskundige inzichten en beste tips op het gebied van ondernemen voor fotografen te delen via onze workshops, blogs, video’s en coaching.
Arjan van der Plaat
Mijn naam is Arjan van der Plaat. Op jonge leeftijd was ik erg verlegen. Ik cijferde mezelf te gemakkelijk weg, wat past bij mijn introverte karakter. Dit veranderde toen ik in aanraking kwam met wedstrijdzwemmen. Het zwemmen groeide uit tot een topsportcarrière die mijn leven volledig veranderde. Ik ben lid geweest van het Nederlandse zwemteam en werd ook Nederlands kampioen. In deze periode leerde ik hoe je je zelfvertrouwen kunt laten groeien en hoe je dit kunt inzetten om je doelen te realiseren.
Daarnaast heb ik ook altijd al de passie gehad om andere mensen te helpen het maximale uit zichzelf te halen. In 2008 studeerde ik af als docent aan de Haagse Hogeschool en ben sindsdien werkzaam op een middelbare school. Dagelijks pas ik de unieke vaardigheden toe die ik heb opgedaan tijdens mijn topsportcarrière. Ik leer mensen graag alles wat ik weet over zelfvertrouwen, mindset en het succesvol behalen van doelen.
Naast het intensieve zwemmen was de fotografie aanvankelijk mijn uitlaatklep. Dat begon jaar in jaar uit steeds serieuzere vormen aan te nemen, en het resultaat was dat ik steeds vaker betaalde opdrachten ging deed. Sinds 2009 werk ik als professioneel fotograaf en heb ik mij inmiddels gespecialiseerd in het fotograferen van bruiloften. Dit doe ik onder de naam: The Wedding Story, het bedrijf dat ik met de hulp van Lotte succesvol is geworden.
Lotte Goosen
Mijn naam is Lotte Goosen – van der Plaat. Ik ben 26 jaar, getrouwd met Arjan en mama van ons dochtertje. Net als Arjan heb ik een achtergrond in het topzwemmen. Hier is ook mijn passie voor het stellen van doelen en het effect van doorzettingsvermogen ontstaan. Topsport is een bizarre wereld waarin succes en waanzin gescheiden worden door een flinterdun lijntje en waar je al op jonge leeftijd moet leren omgaan met hoge pieken en diepe dalen. Een wereld die je in je eentje en zonder ervaring nooit ongeschonden door kunt komen en waarin een coach dus van cruciaal belang is.
Naast mijn topsport carrière heb ik Bedrijfskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit, en na het behalen van mijn Bachelor- en Mastertitel wist ik zeker dat ik van mijn passie mijn werk wilde maken! Doelen stellen en doelen bereiken, problemen die op iemands pad komen analyseren en daar oplossingen voor bedenken. Dingen waarmee ik mensen maar al te graag help. De belevingswereld van een ondernemer lijkt enorm op de wereld van een topsporter. Er zijn zo veel overeenkomsten tussen zowel de beleving van succes en mislukking als de angst om risico’s te nemen en het investeren in een onzekere toekomst. Zo ben ik aan de slag gegaan als Business Consultant. Inmiddels heb ik een berg aan bedrijfskundige problemen voorbij zien komen en gewerkt aan passende strategische oplossingen.
Door mijn ervaring uit de topsport te combineren met de kennis van een bedrijfskundig professional kan ik je helpen om het allerbeste uit jezelf te halen. Niet op een zweverige manier, maar gewoon hands-on, met concrete voorbeelden uit het echte leven van een working-mom die ook wel weet dat jij niks hebt aan theoretische handvatten die in de praktijk compleet onbruikbaar zijn. De ideale wereld bestaat immers niet, toch? Maar wat nu als we die wel ‘bijna’ kunnen creëren?!