Camera instellingen trouwfotografie

De juiste camera instellingen voor trouwfotografie

Wat zijn de juiste camera instellingen voor trouwfotografie?

Camera instellingen bij trouwfotografie worden door 2 factoren bepaald.
1. De camera instellingen worden afgestemd op het beschikbare licht zodat je scherpe en correct belichte foto’s maakt.
2. De camera instellingen bij een bruiloft worden bepaald door het gewenste creatieve eindresultaat van de fotograaf.

camera instellingen bruidsfotografie

Verbeter je kennis over camera instellingen op een bruiloft

Exif gegevens: Canon 5D Mark IV 35mm F/6.3 S 1/1000 iso 100

Factor 1: Scherp en correct belichte foto’s

Het bruidspaar wil je achteraf blij maken met een mooi aandenken aan hun bruiloft. Foto’s waarop het verloop van de dag goed te zien is. Het is een must dat deze foto’s scherp zijn.

Het beschikbare licht is alles bepalend voor het maken van scherpe foto’s. Op een bruiloft kan de hoeveelheid beschikbare licht snel en vaak veranderen. Je zal vaak je camera instellingen hierop aan moeten passen. Dit maakt het fotograferen van een bruiloft erg uitdagend.

In dit artikel leg ik je alles uit over de juiste camera instellingen bij trouwfotografie.

camera instellingen

Bij trouwfotografie moet je vaak je camera instellingen aanpassen

Exif gegevens: Canon 5D Mark IV 35mm F/3.2 S 1/1000 iso 800

Factor 2: Fotografiestijl

De camera instellingen bij trouwfotografie worden ook bepaald door de stijl van de fotograaf. Bijvoorbeeld het herhaaldelijk gebruik van geringe scherptediepte of bewegingsonscherpte in een foto. Ik raad je aan om hier pas gebruik van te maken als je een gevorderde fotograaf bent.

Je camera instellen

Om je camera correct in te stellen op een bruiloft moet 3 elementen aanpassen op je camera. Als ze alle 3 goed zijn ingesteld kan je scherpe en goed belichte foto’s maken. Deze 3 elementen zijn diafragma, sluitertijd en iso.

Om het instellen van je camera eenvoudiger te maken kan je altijd een vaste volgorde aanhouden met instellen. Begin met het instellen van je diafragma, gevolgd door de sluitertijd en tot slot de iso.

boek bruidsfotografie

Handboek bruidsfotografie

Diafragma bij een bruiloft

Het diafragma is de grote van je lensopening en bepaald de scherptediepte in je foto. Een laag diafragmagetal geeft een kleine scherptediepte en een hoog diafragma getal geeft een grote scherptediepte.

Bepaal als eerste hoeveel scherptediepte je nodig hebt en pas daarop je diafragmagetal aan.

Veel trouwfotografen hanteren als uitgangspunt een diafragma van: F/4.0 Hierbij heb je een redelijke scherptediepte en ondanks dat kan de je achtergrond nog redelijk onscherp maken.

Er zijn ook situaties waarbij je meer scherptediepte nodig hebt, bijvoorbeeld bij groepsfoto’s. Hier vertellen we verderop meer over.

bruiloft fotografie instellingen

Gebruik je camera lens niet in de uiterste stand omdat de kwaliteit dan een stuk lager is.

Exif gegevens: Canon 5D Mark IV 85mm F/4.0 S 1/250 iso 200

Bonus tip: Een cameralens heeft altijd een uiterste diafragma stand. Vaak is deze af te lezen op de camera lens. Bijvoorbeeld: Canon 85mm F/1.4. Het is af te raden op een cameralens in de uiterste diafragma stand te gebruiken omdat de kwaliteit van de scherpte bij deze stand een stuk lager is.

Sluitertijd bij een bruiloft

De sluitertijd is de duur van de belichting en bepaald de hoeveelheid scherpte of beweging in je foto. Met een snelle sluitertijd voorkom je bewegingsonscherpte, hiervoor is relatief veel licht nodig.

Stel na je diafragma de sluitertijd in op je camera.

Hierbij is het belangrijk dat de sluitertijd snel genoeg is om de beweging van het onderwerp vast te kunnen leggen. Standaard stel ik mijn camera niet langzamer in dan 1/250 om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Bonus tip: in de automatische stand kiezen veel camera’s in een lastige licht situatie al snel voor een sluitertijd van 1/60. Dit resulteert als snel in onscherpe foto’s. Stel je camera handmatig in om dit te voorkomen.

camera instellingen trouwfotografie

Een snel bewegend onderwerp vraagt om een snelle sluitertijd.

Exif gegevens: Canon 5D Mark IV 85mm F/5.6 S 1/2000 iso 100

Als je een snel bewegend onderwerp gaat fotograferen moet je ook een snelle sluitertijd gebruiken. Als de bruid gaat ronddraaien met haar jurk en deze moet scherp worden vastgelegd dan is een sluitertijd van 1/2000 niet ondenkbaar.

Iso bij een bruiloft

De iso waarde bepaald de lichtgevoeligheid van je camerasensor. Hoe hoger de iso waarde des te meer digitale ruis je foto bevat.

Iso is de laatste waarde die je instelt om een correct belichte foto te kunnen maken.

bruidsfotografie instellingen

De belichtingsmeter van je camera geeft aan of je foto correct belicht is

Om te bepalen of een foto correct belicht wordt kan je de belichtingsmeter van je camera als hulpmiddel gebruiken. De camera vindt een foto correct belicht als de pijl bij 0 uitkomt. Zodra de pijl aan de – uitkomt is de foto onderbelicht dus te donker. Als de pijl aan de + kant uitkomt is de foto overbelicht en te licht.

Een iso waarde van 100 geeft het mooiste resultaat. Dan heb je namelijk nagenoeg geen ruis in je foto. De maximaal bruikbare iso stand is sterk afhankelijk van het type camera wat je gebruikt. Leer meer over welke camera’s het meest geschikt zijn voor het fotograferen van een bruiloft.

camera instellingen trouwreportage bruiloft

Als trouwfotograaf moet je geregeld fotograferen op donkere locaties

Exif gegevens: Canon 5D Mark IV 35mm F/4.0 S 1/250 iso 3200

Als trouwfotograaf kom ik geregeld in situaties waarbij de lichtomstandigheden verre van ideaal zijn. Soms is het onmogelijk om de ‘perfecte’ foto te kunnen maken. In dit geval is de volgende regel van toepassing. Liever een foto met relatief veel ruis maar geen bewegingsonscherpte dan een onscherpe foto met weinig ruis.

Niet altijd ideaal, maar wel het hoogst haalbare resultaat.

camera instellingen voor groepsfoto’s

Bij het maken van groepsfoto’s start je eerst met het bepalen van de nodige scherptediepte. Hoeveel rijen mensen moet je scherp kunnen fotograferen? Des te meer rijen, des te hoger het diafragma getal. De scherptediepte wordt o.a. ook beïnvloed door de brandpuntafstand van je cameralens. Zelf gebruik ik altijd een Canon 35mm F/1.4 voor het maken van groepsfoto’s.

Als ik op 4 meter afstand ga staan van de groep dan heb ik bij diafragma F/6.3 ongeveer een scherptediepte van 7,5 meter. Zolang ik alle personen binnen dit bereik plaats staat iedereen scherp op de foto.

camera instellingen huwelijksfotografie

Stel de juiste scherptediepte in voor groepsfoto’s

Exif gegevens: Canon 5D Mark IV 35mm F/6.3 S 1/250 iso 400

Kom na het fotograferen van je volgende bruiloft thuis met foto’s van alle belangrijke momenten

Het fotograferen van een bruiloft is een hele uitdaging. Wil je weten welke lenzen je het beste kunt gebruiken? Of welke foto’s je echt niet moet missen? En hoe je spontane foto’s maakt van een bruidspaar? Ontdek alle geheimen van trouwfotografie.

gratis handboek trouwfotografie

Ontvang bij de workshop bruidsfotografie gratis het gedrukte handboek bruidsfotografie t.w.v. € 44,95

 

Voorkom dat je een belangrijk moment mist tijdens het fotograferen van je volgende bruiloft!

Ontdek hoe je geen enkel moment mist

Goed bezig, dit is de beste manier om je voor te bereiden op je volgende bruiloft!

Of ontdek alles over bruiloften in ons artikel 101 trouwfotografie tips

 

Andere fotografen bekeken ook

[one_third]

Portfolio opbouwen

[/one_third]

[one_third]

Bruidsfotografie


[/one_third]

[one_third_last]

Fotografie stage

[/one_third_last]
 

Of ga naar ons workshop overzicht en bekijk alle mogelijkheden om je verder te ontwikkelen als fotograaf.