Geld verdienen met fotograferen

geld verdienen met fotograferen

Hoe kan ik geld verdienen met fotograferen?

Het is goed mogelijk om geld te verdienen met fotograferen. Om een structureel inkomen uit fotografie te kunnen halen is alleen goede foto’s maken niet voldoende. Succesvol ondernemen start met het duidelijk kunnen maken waarom je niet hetzelfde bent als andere fotografen. Je onderscheiden is het belangrijkste doel van marketing. Zonder goede marketing is het lastig om geld verdienen met foto’s maken.

In dit artikel vertellen we alles over dé manier waarop je geld kunt verdienen met fotografie.

Wat is marketing voor fotografen?

Marketing voor fotografen is alles wat je doet om klanten enthousiast te maken om juist met jou samen te werken i.p.v. met één van je vele concurrenten.

Waarom is marketing juist voor fotografen belangrijk?

Je hebt geen diploma nodig om fotograaf te zijn en je hebt vrij toegang tot winkel waar camera’s worden verkocht waarmee je kwalitatief goede foto’s kunt maken. Dat maakt dat in ons land in principe iedereen fotograaf kan zijn.

De basis om geld te verdienen met fotograferen is voor iedereen toegankelijk.

Ieder jaar schrijven zich ruim 1.000 nieuwe mensen in als zelfstandig fotograaf bij de Kamer van Koophandel. Allemaal met de droom om hun fotografie hobby uit te laten groeien naar een baan met inkomen waar ze van kunnen leven.

Met deze jaarlijkse stroom met startende fotografen blijft de berg met concurrentie groeien.

Het is lastig concurreren in de verzadigde fotografiemarkt. Klanten zien door de bomen het bos niet meer. Zodra een klant hetzelfde product overal kan kopen gaan ze naar de goedkoopste fotograaf.

Concurreren op prijs is nagenoeg onmogelijk omdat er ook nog een grote groep hobby fotografen is die hun dienst gratis aanbieden.

Deze groep heeft niet als doel om geld te verdienen met fotograferen en vinden plezier en het opdoen van ervaring belangrijker. We leven in een vrij land en fotograaf is een onbeschermd beroep, dus dat recht heeft deze groep hobby fotografen.

Je moet je best doen om gekozen te worden. Zonder marketing heb je geen bestaansrecht als fotograaf. Ondanks dat je hard werkt als fotograaf zal je nooit echt winst maken.

De meest irritante vorm van marketing?

Mijn telefoon gaat af. Het is een 06-nummer. Hopelijk iemand die interesse heeft om een fotoshoot te boeken. Dat zou mooi zijn, want iedere klant is welkom. “Met Bas, hoe gaat het met u? Ik bel vanwege de dalende energieprijzen. U betaalt al jaren te veel en dit is een aanbod die je niet kunt weerstaan” Okay, tijd om gelijk weer op te hangen!

Zodra je bent ingeschreven bij de KvK dan loop je kans om met regelmaat dit soort telefoontjes te krijgen. Soms wel 10x per week. Superirritant, want ik heb het niet nodig.

Iets aangesmeerd krijgen waar je niet op zit te wachten is geen doeltreffende vorm van marketing. Hoe irritant zou het zijn als je iedere keer dat je de voordeur uitstapt iemand je op staat te wachten met ananassen. “Meneer, mevrouw, dit zijn echt prachtige ananassen. Zo groot en lekker heb je ze nog nooit gezien. Koop ze!” Bloed irritant lijkt me dit.

Dit is goed voorbeeld van hoe je marketing niet succesvol inzet. Het heeft namelijk niet te maken met wie het hardst kan schreeuwen.

Ga nooit je fotografie dienst pushen door te adverteren op social media zonder dit af te stemmen op je ideale doelgroep. Anders hanteer je dezelfde aanpak als één van de hierboven genoemde verkopers.

Doe het in ieder geval niet op deze manier! Het heeft geen zin om je product te verkopen aan iemand die er niet op zit te wachten.

Marketing voor fotografen

Er is één garantie, als je hetzelfde doet als andere fotografen is het heel erg lastig om geld te verdienen met fotograferen. Met een standaardproduct ben je namelijk eenvoudig inwisselbaar voor elke andere fotograaf.

Een goede foto kunnen maken helpt je niet automatisch aan nieuwe klanten. Er zijn namelijk ontzettend veel fotografen die een goede foto kunnen maken. Verschillende kunnen dit ook nog eens beter dan jou en mij.

Zonder duidelijk te maken waarom een klant juist voor jou in plaats voor een andere fotograaf moet kiezen zal fotografie een hobby zijn waar je nauwelijks inkomen uit kunt halen.

Geld verdienen met foto’s maken

Door anders te zijn en jezelf te onderscheiden word je juist gekozen. Onderscheiden is de kern van succesvolle marketing voor fotografen. Dit maakt naast fotograferen, marketing de belangrijkste activiteit om te overleven. Pas je marketing correct toe dan is het haalbaar om een structureel geld te verdienen met foto’s maken.

Hoe kan ik me onderscheiden als fotograaf?

Om structureel geld te kunnen verdienen met fotograferen moet je een onderscheidend product en dienst hebben. Wat je doet en hoe je dit doet zijn de twee factoren om jezelf mee te differentiëren van concurrentie.

Kies met welke klanten je wilt werken, en met welk type klanten je niet samen wilt werken. Bepaal je ideale klant en leer de reden waarom ze voor jou als fotograaf zouden kiezen. Zo kan je klant voorzien van waardevolle informatie. Je kent de juiste woorden, zodat je klant denkt: “Ja, zo voel ik me vandaag. Dit ben ik. Deze fotograaf begrijpt mij precies en als ik daar een reportage boek komt het helemaal goed.”

Richt je op deze manier op de persoonlijke beleving van je favoriete klant.

marketing voor fotografen

Zoek een groep klanten met dezelfde problemen en wensen zodat jij je hierop kunt onderscheiden als fotograaf

Nadat je de behoeften van je ideale klant kent kan het product verder onderscheiden door het af te stemmen op hun wensen. Je ontwikkelt jezelf als fotograaf en daarmee groeit je ideale klant met je mee. Het is goed om regelmatig stil te staan wie je ideale klant is en of je aanpak nog klopt.

Heb jij je ideale klant al gevonden?

Ontdek de behoeften van je ideale klant zodat je met een persoonlijke beleving een onderscheidend product kunt aanbieden. Door precies aan te sluiten op de wensen van je ideale klant word je ook geboekt ondanks dat je concurrent goedkoper is.

Zodra jij werkt met je ideale klant:

  • Werk je met klanten waar jij blij van wordt
  • Word je gekozen om wat je doet en niet om wat het kost
  • Kan jij je effectief onderscheiden van concurrenten
  • Ken je de juiste woorden om potentiele klanten enthousiast te maken
  • Loop je klanten mis die je vroeger alleen maar frustratie opleverden

 

Weet jij wie je ideale klant is?

Ideale klant direct bepalen

Ontdek eenvoudig de behoeften van je favoriete klant!