Over mij

“Ik stop ermee”

Mijn mond viel open verbazing. Wat? Eerst wist ik niet hoe ik moest reageren. Is dit een grap? Nee, ik merkte aan zijn stem dat hij dit oprecht meende. Zonder nog wat te hebben gezegd keek ik hem aan en zag een soort van opluchting in zijn gezicht. Het hoge woord was eruit en dat gaf een duidelijk gevoel van vrijheid.

“Wauw… dit zag ik niet aankomen. Waarom?” 

Waren de enige woorden die ik kon uitbrengen naar mijn collega trouwfotograaf waarmee ik aan het wandelen was door het bos. Een talentvolle fotograaf met de nodige erkenning zoals verschillende Fearless Awards. (Onder trouwfotografen wordt dit nog wel eens gezien als de heilige graal. Als je hier verschillende van weet te winnen dan kan je wel wat zeg maar)

“Het frustreert me dat het maar niet lukt om voldoende klanten aan te trekken. Aan het einde van de maand blijft er gewoon te weinig over om mijn rekeningen te betalen. Ik loop hier al veel te lang mee rond zonder aan iemand te delen. Het is tijd om te stoppen als fotograaf en een vast dienstverband aan te gaan” 

Er volgde een heel openhartig gesprek. Inmiddels was het doek voor het social media waardige masker van ‘Ik een hele succesvolle fotograaf’ gevallen en dit was voor hem de opening om een diepgaand gesprek aan te gaan over zijn struggles als ondernemer. 

Het raakte me. Ik voelde zijn pijn gevolgd door de oprechte noodzaak om hem te helpen. Wat volgde was een intensief gesprek want ik zag nog zoveel potentie in zijn onderneming als zelfstandig fotograaf en er waren nog zoveel kansen onbenut. 

Ons gesprek in het bos was achteraf gezien mijn eerste ‘onofficiële sessie’ als business coach. En de fotograaf? Nog steeds werkzaam als trouwfotograaf! Onze band is na dit intieme gesprek verder gegroeid en we zijn na die ene middag hele goede vrienden geworden. 

BoostClass Arjan van der Plaat

Hoi, ik ben Arjan van der Plaat en als je me kent is het geen verrassing dat ik als business coach andere fotografen help om het beste uit zichzelf en hun bedrijf te halen. Het is een optelsom waarbij de belangrijkste aspecten uit mijn leven samen komen. 

Op mijn 15e levensjaar droomde ik ervan om later ondernemer te worden. Hoe, wat en waar was toen nog volledig onbekend. Voor het zover zou zijn stond er eerst nog een ander hoofdstuk te wachten, maar daar later meer over. 

Pas in 2009, op mijn 23e, was mijn fotografiebedrijf een feit met de inschrijving bij de kvk. In de eerste jaren als fotograaf heb ik een grote variatie aan fotografie opdrachten gedaan. De omzwerving langs alle uithoeken van de fotografie had ik nodig om te realiseren dat ik in trouwfotografie de uitdaging vond waar ik naar op zoek was. Ik ben gek op het iedere keer moeten zoeken naar oplossingen voor nieuwe situaties waarin ik kom. Een tik die ik heb overgehouden uit mijn topsport tijd. 

trouwfotograaf

Fast forward naar vandaag heb ik meer dan 500 bruiloften mogen fotograferen in de afgelopen jaren. Met ieder jaar een goed gevulde agenda met klanten vanuit heel Nederland en België geniet ik nog steeds van de uitdaging om alles uit een trouwdag te halen voor een bruidspaar. Niet onverdienstelijk met verschillende hoogtepunten de afgelopen jaren. 

Ik hou ervan om mee te doen op het hoogste niveau en ik heb meer dan 65 internationale prijzen en awards gewonnen. Daarnaast sta ik 4 jaar op rij in de top 10 met beste fotografen uit Nederland, België en de Benelux en won ik 3 keer de Bruidsfoto Award die wordt georganiseerd door het magazine Bruid & Bruidegom. 

Mijn vooropleiding als ondernemer

Op jonge leeftijd kwam ik in aanraking met wedstrijdzwemmen. Het zwemmen groeide uit tot een topsportcarrière die mijn leven volledig veranderde. Jarenlang stond mijn leven volledig in het teken van het behalen van mijn droom, met vele ups and downs. Ik was lid van het Nederlandse zwemteam en ben o.a. Nederlands kampioen geworden. 

Als topsporter weet je dat je nooit bent uitgegroeid. Er zijn altijd mogelijkheden om verder te groeien. Iedere dag opnieuw. Om mee te kunnen doen op het hoogste niveau heb je iemand nodig met veel kennis en ervaring. Iemand die je in laat zien waar jouw mogelijkheden om te groeien liggen. Een coach die je pusht om alles eruit te halen wat erin zit.

nederlands kampioen zwemmen

Ik heb het geluk gehad om samen te mogen werken met veel verschillende coaches. Iedere keer was het mijn coach die me verder hielp om me verder te ontwikkelen. Zo leerde ik vele lessen waarmee mijn ontwikkeling in een stroomversnelling kwam. Mijn topsportcarrière was de perfecte vooropleiding om in het diepe te springen en ondernemer te worden. Dagelijks pas ik de unieke vaardigheden toe die ik heb opgedaan tijdens mijn topsportcarrière. 

Passie om andere mensen te helpen

Daarnaast heb ik ook altijd al de passie gehad om andere mensen te helpen het maximale uit zichzelf te halen. Na mijn middelbareschooltijd studeerde ik af als docent aan de Haagse Hogeschool. Mijn ervaring van het belang van een goede coach, die je helpt resultaten boeken die je zelf eerst niet voormogelijk hield, inspireerde me om zelf ook kennis door te gaan geven en andere te helpen groeien. Iedereen verdient een goede coach!

workshop fotografie

Al vele jaren geef ik workshops aan fotografen en heb hierbij meer dan 400 fotografen mogen helpen. Van groepsworkshop tot aan individuele coaching waarbij ik fotografen begeleid tijdens hun opdracht in de praktijk. Hierbij deel ik graag mijn kennis, en hoop een bron van inspiratie te kunnen zijn voor anderen. 

Business coach

Tijdens het begeleiden van fotografen ontdekte ik pas hoeveel fotografen er vastliepen in hun bedrijf. Stuk voor stuk goede fotografen, maar te weinig kennis van ondernemen om van hun fotografie werkzaamheden te kunnen leven. Een onderdeel wat voor mij vanzelfsprekend is waardoor ik pas echt van waarde kan zijn voor andere fotografen. Zo ontstond in 2019 Boostclass. De naam waaronder ik fotografen begeleid op het gebied van ondernemen. Als business coach voel ik me als een vis in het water omdat al mijn vaardigheden als fotograaf, topsporter en docent samen komen en gebruik om andere boven zichzelf uit te laten stijgen

Work hard play harder

Onder het motto work hard play harder gaat een groot deel deel van mijn tijd naar mijn gezin. Mijn vrouw Lotte leerde ik kennen in het zwembad. Beide delen we de passie voor wedstrijdzwemmen. We houden van avontuur en hebben veel verre reizen gemaakt naar landen over de hele wereld en daarnaast verschillende sporten beoefend.

zwangerschap fotoshoot

Inmiddels hebben we 3 kleine kinderen mogen krijgen en family time is op dit moment de leukste tijdsbesteding. Niet alleen van samen springen op een trampoline, maar ook van zandkastelen bouwen op het strand kan ik enorm genieten.  

family time

Alle dingen waar ik naast bruiloften fotograferen blij van word: een dikke knuffel van mijn dochters en zoon, zonsondergang, perslucht duiken, een ijskoude Mojito, verre reizen maken, relaxen in onze hottub, crossfit, de trouwfoto’s van onze eigen bruiloft, padel, samen met mijn vrouw (Lotte) uit eten, wintersport en wandelen met onze hond Scott.

Zijn we al bevriend op Instagram?

Connect op Instagram

Volg me en blijf op de hoogte van de laatste tips en trucs