Bruiloften fotograferen 101 trouwfotografie tips

bruiloft fotograferen 101 trouwfotografie tips

Opeens komt daar de vraag van iemand uit je directe omgeving: “Wil je mijn bruiloft fotograferen? Je maakt echt mooie foto’s!” Een hele eer, maar je beseft je ook dat er een grote verantwoordelijkheid op je schouders rust. Een ‘once in a lifetime’ ervaring fotograferen brengt de nodige vragen met zich mee.

bruiloft fotograferen

Het is heel bijzonder om een bruiloft te mogen fotograferen!

Ga eens voor jezelf na, hoeveel weet je van bruidsfotografie? Wat weet je van camera-instellingen op bruiloften? Welke momenten, naast het ja-woord en de kus, zijn nog meer belangrijk? Wat kan er niet ontbreken in je cameratas?

Wie bepaald uiteindelijk of je klaar bent om je eerste bruiloft te fotograferen? Goede vraag! Bedenk maar zo, zelfs de meest succesvolste trouwfotograaf fotografeerde ooit zijn/haar allereerste bruiloft. Deze persoon vond het vast ook erg spannend. Iedereen is ooit begonnen bij het begin, het fotograferen van zijn eerste bruiloft.

Dit artikel is gevuld met 101 trouwfotografie tips om je te helpen bij het succesvol fotograferen van je volgende bruiloft. Succes!

Waar moet ik rekening mee houden bij het fotograferen van mijn eerste bruiloft?

Al met al is een bruiloft fotograferen een hele uitdaging. Het is niet zomaar een paar uurtje foto’s maken. Een bruiloft is een complete dag en daardoor fysiek gezien uitdagend. De snel wisselende lichtomstandigheden vragen voldoende kennis van de juiste camera-instellingen bij een trouwreportage. De snel op elkaar volgende gebeurtenissen vragen continue om opperste concentratie waardoor het ook nog eens mentaal zwaar is. Je zult nu wel begrijpen waarom trouwfotografie één van de meest uitdagende vormen van fotografie is.

bruiloft fotograferen tips

Trouwfotografie is één van de meest uitdagende vormen van fotografie.

Wat is de beste camera om een bruiloft mee te fotograferen?

Met welke camera kan ik een bruiloft fotograferen? Goede vraag. In principe met elk type camera, maar om het allerbeste resultaat uit een bruiloft te kunnen halen is een camera met een full frame censor een must. Een full frame censor levert namelijk de hoogst haalbare kwaliteit, zelfs als je in een donkere binnen locatie moet fotograferen.

beste camera voor bruiloft fotograferen

Een full frame camera is een must bij een donkere binnen locatie.

Bij verschillende winkels kan je camera’s huren. Voor een paar tientjes kan je een camera die normaal duizenden euro’s kost een dag gebruiken. Probeer een camera eerst een weekend uit voordat je het belangrijke event gaat fotograferen.

Veel ervaren bruidsfotografen werken met 2 camera’s met verschillende type lenzen erop zodat ze snel kunnen schakelen tussen verschillende brandpunten. Als je minder ervaren bent is het werken met slechts 1 camera een aanrader. Toch is het advies om daarnaast een 2e camera bij je te hebben als back-up. Al is het maar als omdat je 1e camera per ongeluk uit je handen wordt gestoten door één van de gasten.

Wat is beste lens voor bruidsfotografie?

Een bruiloft fotograferen vergt veel van je apparatuur. Verschillende gedeeltes van een bruiloft kunnen binnen met uitdagende licht omstandigheden plaatsvinden. Ga de bruiloft in ieder geval niet met een 18-55mm F3.5/5.6 fotograferen. Dit is een vrij basic lens waarmee je buiten nog redelijk uit de voeten kunt, maar binnen in de problemen komt.

Fotografeer een bruiloft met lichtsterke lenzen. Gebruik minimaal een lens met een maximale diafragmaopening van F/2.8. Bijvoorbeeld een 24-70mm F/2.8. Deze lens is fantastisch, en erg geschikt voor het vastleggen van de ceremonie. Tijdens de fotoshoot kan een 70-200mm F/2.8 een goede afwisseling zijn. Uiteraard kan je deze lenzen ook huren. Een lichtsterke lens en een full frame camera vormen een onverslaanbaar team voor een trouwfotograaf.

beste lens bruidsfotografie

Zelf werk ik met twee primelenzen, een 35mm en een 85mm.

Zelf fotografeer ik met slechts twee lenzen. Een 35mm F/1.4 en een 85mm F/1.4. Het werken met prime lenzen vraagt de nodige ervaring. Het is geen aanrader om een prime lens uit te proberen op je eerste bruiloft.

Wat zijn de juiste camera-instellingen voor een trouwreportage?

Je camera-instellingen zijn alles bepalend voor het maken van scherpe en goed belichte foto’s. Hierbij draait het om de juiste combinatie tussen diafragma, sluitertijd en iso. Wat de juist camera-instellingen zijn voor tijdens een trouwreportage is sterk afhankelijk van het beschikbare licht.

camera instellingen trouwreportage

Binnen heb je te maken met een combinatie van indirect zonlicht en kunstlicht.

Buiten is voornamelijk de zon van invloed op de correcte belichting van de foto. Binnen is dit een combinatie van indirect zonlicht en kunstmatig licht. Je zult merken dat binnen fotograferen het meest uitdagend is. Door je iso waarde te verhogen wordt de censor van je camera gevoeliger voor licht. Push dit niet te ver, want digitale ruis is een ongewenst effect bij een hoge iso waarde.

Tip: vergeet je iso instellingen niet aan te passen zodra je van binnen naar buiten gaat!

Alles over bruiloft fotografie instellingen

Al eerder schreven we een uitgebreid artikel over de instellingen van je camera op een bruiloft. In dit artikel geven we veel voorbeelden inclusief de door ons meeste gebruikte diafragma en sluitertijd combinaties. Ook voor de creatievere foto’s zoals bij zonsondergang. Lees in dit artikel meer over wat de juiste camera-instellingen voor een trouwreportage zijn.

Hoe zorg ik dat het bruidspaar tevreden is?

Of het bruidspaar tevreden is valt of staat met de verwachtingen die het stel van tevoren heeft. Bespreek dit goed met het bruidspaar. Stel in aanloop naar de bruiloft de juiste vragen: “Wanneer zijn jullie na afloop tevreden over de foto’s?” “Welke foto’s mogen absoluut niet missen in mijn serie?” “Wat verwachten jullie van de foto’s?”

trouwfotografie tips

Zorg dat je weet welke foto’s er niet in je serie mogen ontbreken.

wanneer ben ik klaar om een bruiloft te fotograferen?

Wees daarna realistisch. Is wat ze van je verwachten haalbaar? Je komt het verst als je eerlijk bent naar het bruidspaar, maar ook naar jezelf, over je kwaliteiten. Het bruidspaar moet er rekening mee houden dat in theorie al je foto’s kunnen mislukken. Zijn ze bereid om dit risico lopen? Ga ervoor zodra je het gevoel hebt dat je aan alle verwachtingen kunt voldoen.

klaar om een bruiloft te fotograferen

Kan je de verwachtingen van het bruidspaar waarmaken?

trouwfoto’s niet naar wens

Voorkom dat het bruidspaar achteraf ontevreden is omdat er enkele verwachtingen van tevoren niet uitgesproken zijn. Anders kom je in een vervelende situatie terecht, want je doet een bruiloft niet ‘even’ over omdat de foto’s niet naar wens zijn.

Wees geen ‘ome henk’!

‘Ome Henk’ is een bekend fenomeen onder trouwfotografen. Het is een persoon, vaak een vriend of familielid van het bruidspaar, die tijdens de bruiloft zelf ook veel fotografeert. Zonder kwade bedoelingen en vaak zonder het zelf te beseffen gebeurt het nog wel eens dat deze persoon in de weg loopt van de professionele fotograaf.

bruiloft fotografie instellingen

Zonder kwade bedoelingen fotografeert ‘ome Henk’ er lustig oplos.

De foto’s die ome Henk maakt laten zich het beste omschrijven als standaard kiekjes. Genomen vanuit de losse pols. Zonder na te denken over compositie fotograferen wat er gebeurt. Simpel en eenvoudig. Foto’s die vaak verdwijnen in het geheugen van de telefoon en nooit meer worden bekeken.

Ontdek hoe jij jezelf kunt onderscheiden van een ‘ome Henk’ en juist wel sensationele trouwfoto’s maakt. Tijdens de workshop bruidsfotografie deel ik o.a. vijf handige technieken hoe je pakkende foto’s maakt waar het bruidspaar niet over uitgesproken raakt. Zo kom je niet thuis met ‘zomaar een paar lucky shots’, maar met een serie waar jij trots op kunt zijn.

Second shooter gezocht!

Veel fotografen beginnen hun loopbaan als second shooter. Meegaan als second shooter bij een professionele bruidsfotograaf is de meest optimale manier om ervaring op te doen. Dit geeft je eenvoudig toegang tot een complete bruiloft met een echt bruidspaar. Als second shooter ben je tweede fotograaf die de hoofdfotograaf ondersteund.

second shooter gezocht

Ga met ons mee als second shooter!

Wil je graag verder groeien als bruidsfotograaf? Wellicht in de toekomst zelfs je werk van maken? Ga dan met ons mee als second shooter!

Hoe kan ik een bruiloft portfolio opbouwen?

Om aanstaande bruidsparen enthousiast te maken heb je een relevant portfolio met trouwfoto’s nodig. Bij het maken van hun keuze voor een trouwfotograaf heeft een fotograaf met echte bruidsparen in zijn portfolio vaak voorrang. Als je geen trouwfoto’s kunt laten zien val je al snel af. De eerste bruiloften zijn dus enorm belangrijk voor jouw toekomst als bruidsfotograaf.

Hoe kan ik zonder bruiloften toch een portfolio opbouwen?

Met een andere fotograaf meegaan naar een bruiloft als second shooter is de uitgelezen kans om een bruiloft portfolio op te bouwen. Terwijl de verantwoordelijkheid voor het goed vastleggen van de bruiloft bij de hoofdfotograaf ligt, zodat jij zonder prestatiedruk kunt fotograferen. Het geeft dan niet als er foto’s niet zijn gelukt. Zo kan je op een veilige manier ontdekken hoe een bruiloft verloopt.

bruiloft portfolio opbouwen

Maak toekomstige stellen enthousiast met een echt bruiloft portfolio.

Ga met ons mee als second shooter om een mooi bruiloft portfolio op te bouwen. Je ontdekt daarnaast o.a. op welke manier we het bruidspaar aansturen zodat we spontane, niet geposeerde, foto’s kunnen maken tijdens de fotoshoot.

Beeld je als oefening in dat je de enige fotograaf bent en dat je na afloop alle foto’s moet kunnen afleveren aan het bruidspaar. Zie het als een generale repetitie. Een perfecte oefening voor het zelfstandig fotograferen van een bruiloft.

De ervaring van fotograaf Pjotr

Lees de ervaring van fotograaf Pjotr met onze fotografie stage.

Pjotr over zijn fotografie stage: Om meer ervaring op te doen, en ook gelijk een portfolio op te bouwen met trouwfoto’s, ben ik op zoek gegaan naar een geschikte fotografie stage. Via google ontdekte ik de mogelijkheid om een dag mee te fotograferen met het team van The Wedding Story.

Arjan gaf me verschillende opties om mee te gaan naar een bruiloft en in goed overleg onderling hebben we een datum geprikt waar de fotografie stage zou gaan plaatsvinden. Ik vond het prettig dat ik vooraf een korte videocursus kon volgen om me goed voor te bereiden op de shoot.

Achteraf ben ik erg tevreden. Ik vond het fijn om met Arjan te fotograferen. Hij helpt je graag en geeft goede feedback op je werkwijze. De foto’s die ik heb gemaakt zijn een waardevolle toevoeging aan mijn portfolio! Hopelijk heb ik volgend jaar een volle agenda met bruiloften.

 

Wil meer te weten komen over deze fotografie stage?

Bekijk de volledige bruiloft van de fotografie stage

Bekijk en lees hoe een fotografie stage eraan toe gaat

Mijn eerste bruiloft werd een nachtmerrie

Ik herinner het moment dat ik werd gevraagd om mijn eerste bruiloft te gaan fotograferen nog erg goed. Vooral omdat het niet positief is afgelopen. Dit is nog zacht uitgedrukt. Het werd een nachtmerrie. Achteraf gezien was ik nog niet klaar om een bruiloft te gaan fotograferen.

De ceremonie verliep heel anders dan ik had verwacht. Het tempo lag erg hoog en toen we bij het ja-woord aankwamen had ik te weinig tijd om mijn camera opnieuw in te stellen.

Twee keer knipperen met mijn ogen en we stonden weer buiten het stadhuis. Toen ik thuiskwam en mijn foto’s bekeek op een groot scherm kon ik wel door de grond zakken. Van de kus en het ja-woord was geen enkele foto scherp. Een ramp! Hoe moest ik dat aan het bruidspaar gaan vertellen?

Mis geen enkel belangrijk moment op een bruiloft

Het is aan te raden dat je niet in dezelfde valkuil stapt en zonder kennis van het verloop van een bruiloft aan de slag gaat. Gegarandeerd dat je dan belangrijke momenten misloopt, waardoor je een hoop ellende over je heen krijgt. Helaas spreek ik uit ervaring.

Voorkom dat je opdracht om een bruiloft te gaan fotograferen uitloopt in een nachtmerrie. Ontdek hoe je scherpe foto’s maakt ondanks slechte lichtomstandigheden in een stadhuis. Voorkom dat je belangrijke momenten mist en volg een workshop bruidsfotografie zodat je goed voorbereid naar de bruiloft gaat.

workshop bruidsfotografie volgen

Volg een workshop bruidsfotografie!

Een geslaagde trouwreportage valt of staat met de juiste voorbereidingen en een weloverwogen plan. Met het handboek bruidsfotografie, wat je bij de workshop ontvangt, bereid jij jezelf eenvoudig voor op de volgende bruiloft die je gaat fotograferen. Welke foto’s ga je maken tijdens de ceremonie? Hoe moet het bruidspaar staan tijdens de fotoshoot? Wat mag absoluut niet ontbreken in je cameratas? Niets wordt hierbij overgeslagen. Je wordt tot in de puntjes klaargestoomd voor de grote dag.

Gratis handboek bruidsfotografie

Bij de workshop bruidsfotografie krijg je tijdelijk ons gedrukte handboek bruidsfotografie t.w.v. € 44,95 in huis. Het handboek staat bomvol praktische tips en opdrachten om je tot in de puntjes voor te bereiden op je volgende bruiloft. Een unieke aanvulling op de workshop!

gratis boek bruidsfotografie

Inclusief gratis gedrukte handboek bruidsfotografie t.w.v. € 44,95

 

Voorkom dat je volgende bruiloft uitloopt in een nachtmerrie

Ik wil meer weten over de workshop bruidsfotografie

Goed bezig, dit is de beste manier om je voor te bereiden op je volgende bruiloft!

Of lees verder in ons artikel over de juiste camera-instellingen bij een bruiloft

 

Andere fotografen bekeken ook

[one_third]

Portfolio opbouwen

[/one_third]

[one_third]

Bruidsfotografie


[/one_third]

[one_third_last]

Fotografie stage

[/one_third_last]
 

Of ga naar ons workshop overzicht en bekijk alle mogelijkheden om je verder te ontwikkelen als fotograaf.